Η ιστορία της περιοχής μας
ΣΤΟΥΠΑ
Η Στούπα είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, χτισμένο κάτω απ’ τη σκιά του Ταϋγέτου, μόλις 45 χλμ. ανατολικά από την πόλη της Καλαμάτας. Είναι ένας ιδανικός προορισμός για καλοκαιρινές και χειμερινές διακοπές.
Η ονομασία του σύμφωνα με πληροφορίες προέρχεται από τα στουπιά, δηλαδή τις φυτικές ίνες του λιναριού, τα οποία μάζευαν οι ντόπιοι και τα έβαζαν μέσα στη θάλασσα για να μαλακώσουν, ώστε να τα επεξεργαστούν πιο εύκολα.
Οι εναλλαγές του τοπίου θα σας μαγέψουν. Ο επιβλητικός Ταΰγετος, η παραδοσιακή μανιάτικη αρχιτεκτονική, τα λιμανάκια, οι γραφικές βυζαντινές εκκλησίες, οι σπηλιές, τα παραδοσιακά χωριουδάκια με τα υπέροχα καλντερίμια και οι εκπληκτικές αμμώδεις παραλίες συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό που γοητεύει κάθε επισκέπτη. Φυσικά το μαγευτικό τοπίο της Στούπας αλλά και της περιοχής δεν στερείται της ιστορίας.
Στη Στούπα το 1917 έζησαν ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Αλέξης Ζορμπάς και δούλευαν στα εγκαταλελειμμένα σήμερα ορυχεία της Πράστοβας στο Νέο Προάστιο, όπου και γνωρίστηκαν. Εδώ εμπνεύστηκε και έγραψε ο μεγάλος συγγραφέας το μοναδικό αριστούργημά του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».
Στην περιοχή βρέθηκαν ως φιλοξενούμενοι του Καζαντζάκη: ο Άγγελος Σικελιανός με τη γυναίκα του Εύα, η Μαρίκα Κοτοπούλη και η Κυβέλη.
Επίσης, από στοιχεία που έχουμε και γνωρίζουμε, ανατολικά του χωριού υψώνεται το Κάστρο, η ακρόπολη της παλαιάς πολιτείας του Λεύκτρου. Ο Παυσανίας αναφέρει πως εκεί υπήρξε ο ναός της Αθηνάς και το άγαλμά της. Το 1204-1259 που αναφέρεται η περίοδος της Φραγκοκρατίας, το κάστρο ανοικοδομήθηκε και ονομάστηκε «ΜΠΟΦΩΡ».
Ο Όμηρος είναι αυτός ο οποίος κάνει την πρώτη αναφορά στην περιοχή και συγκεκριμένα στην Καρδαμύλη ως μία από τις πόλεις που θα έδινε για προίκα στον Αχιλλέα ο Αγαμέμνονας.
Ο Παυσανίας από την άλλη αναφέρεται στο κάστρο του Λεύκτρου και υποστηρίζει πως εκεί είδε άγαλμα του Ασκληπιού και της Ινούς, αλλά και της Κασσάνδρας. Επίσης αναφέρει πως είδε και ιερό της Αθηνάς αλλά και άγαλμά της.
Από την άλλη στα Βυζαντινά χρόνια η περιοχή, ενώ βρισκόταν υπό το Δεσποτάτο του Μυστρά, πρωτοστάτησε και στην κήρυξη της επανάστασης για την ελευθέρωση της πατρίδας, όπως και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως στις 21 Μαρτίου 1821 έφτασε στην Καρδαμύλη ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, έχοντας δώσει όρκο ιερό στην Αρεόπολη για την έναρξη του αγώνα, ενώνοντας τις δυνάμεις του με τον Κολοκοτρώνη, τον Μούρτζινο και τους Μανιάτες.
Στην Καλαμάτα μπήκαν στις 23 Μαρτίου, την απελευθέρωσαν και συνέχισαν τον αγώνα για την «Ανάσταση του Έθνους»